Question 1( more like two): Mr. Travers needed a new fence for his backyard. His yard was square in shape so he only measured one side and got 36 feet. Mr. Travers loves math, so he figured out how much fencing he needed by this one measurement. How much fencing does he need? Oh no, Mr. Travers went to get the fence but it was sold by the yard. How many yards of fencing does he need?

I will be posting a math challenge of the day for our break here. Work it out and explain what you did to get the answer and you could win a prize. Good Luck..
Question 1( more like two): Mr. Travers needed a new fence for his backyard. His yard was square in shape so he only measured one side and got 36 feet. Mr. Travers loves math, so he figured out how much fencing he needed by this one measurement. How much fencing does he need? Oh no, Mr. Travers went to get the fence but it was sold by the yard. How many yards of fencing does he need?
38 Comments
dominick
2/18/2012 12:46:24 pm
Reply
Mr. Travers
2/19/2012 09:31:42 pm
Look at your calculations Dom.... and what do those numbers stand for???
Reply
dom
2/20/2012 02:00:58 am
114 stands for feet and 48 is the yards
abby
2/25/2012 01:04:52 am
for #1 i got 144 and i got that by multiplying 36 times 4. he needs 4 yards because 36ft equals 1 yard
Reply
Mr. Travers
2/26/2012 06:51:57 am
The number of feet in a yard is not 36. See if you can fix it.
lillith bessette
2/26/2012 05:36:34 am
#1. it 4 yards because a square has 4 sides 36 inches around each yard so that equals 4 yards.
Reply
Mr. Travers
2/19/2012 09:38:43 pm
Next Question: Ms. Yerry is looking at a right, isoceles triangle. She knows that a right triangle has one angle that measures 90 degrees. She also knows that an isoceles triangle has two sides of the same length. Ms. Yerry then figured she can find the measure of the other two angles of the tirangle without a protractor because they had to be the same. What was the measure of those angles?
Reply
abby
2/25/2012 01:11:37 am
180-90 =90. 90 divided by 2 equals 45. 45 + 45 = 90 so both sides are 45 degrees each.
Reply
lillith bessette
2/26/2012 05:42:55 am
#3. 90 minus 180 = 90. 90 divided by 2 = 45. 45+45 =90 i got this by 90 times 2 equals 180 when you divide by 2 from 90 it equals 45.
Reply
Mr. Travers
2/26/2012 06:53:13 am
Lillith, you can not subtract 180 from 90. You need to rewrite it as 180 - 90 = 90
lillith bessette
2/26/2012 11:10:01 am
i under stand now thank you
dom
2/20/2012 02:03:39 am
45 for both of the sides and 45x2=90 so 90+90=180
Reply
Mr. Travers
2/20/2012 09:02:03 am
Dom, I'm being picky... I didn't ask about the sides. I was asking about the angles. Are both the angles 45 DEGREES?
Reply
dom
2/23/2012 10:37:18 am
yas
Mr. Travers
2/20/2012 09:17:07 am
Question 3: Dominick went shopping on Presidents' Day for the tax free sales. He took advantage of the deals to buy a New York Giants Super Bowl Champion hat for $17.95 and football for $9.88. After shopping he stopped for lunch. He had a footlong sub and mineral water for $5.40 (tax included). If he left his home with $50, how much does he have left? Of the money he had left, if it was the smallest breakdown of bills and coins, what would he have ( ex. one $20 bill, three $1 bills, 1 quarter, 1 nickel, and 2 pennies)?
Reply
Mr. Travers
2/22/2012 02:59:17 am
Question 4: Mr. Travers went to the library today and took out a book. The lady who checked him out said it is due back in two weeks. What date is the book due? (Today's date is February 22nd, 2012, be careful :)
Reply
Mr. Travers
2/23/2012 05:20:16 am
Much to Mr. Travers' disappointment, 20 of the 21 students in his class did not try a math challenge. Mr. Travers wanted to to know what percent of the class did not try the challenge so he converted the faction to a decimal and then the decimal to a percent. What decimal and percent did Mr. Travers get for the students who did not try the math challenge?
lillith bessette
2/26/2012 05:56:01 am
february 22nd to two weeks is march 7th.
lillith bessette
2/26/2012 06:00:14 am
fraction 20 /21 decimal 0.9523 percent 95.23
abby
2/25/2012 01:19:48 am
he would have $16.77 heres how i break it up (10 $ bill,5 $ bill,1 $ bill, 7 dimes, and 7 pennies.
Reply
Mr. Travers
2/26/2012 06:50:25 am
Abby, one thing you need to rethink is the change. is there a way to make 77 cents with less coins?
abby
2/26/2012 09:41:26 am
another thing you could use is three quarters and two pennies
lillith bessette
2/26/2012 05:54:19 am
$17.95 + $9.88 + $5.40 = $16.77 this is how i break it up (10$bill,5$bill,1$bill,7dimes,7pennies).
Reply
Mr. Travers
2/26/2012 06:49:20 am
Lillith... I don't understand your math here. The money your adding does not equal $16.77. Look at it again and tell me what you think. Also see my reply to Abby.
lillith bessette
2/26/2012 11:12:05 am
oh i didnt see that i thought it was that cauz thats how short i could break it down
lillith bessette
2/27/2012 09:03:48 pm
oh i see 3 quarters and 2 pennies thank you
dom
2/23/2012 10:41:12 am
why am i the only one to try to answer Qestions
Reply
Mr. Travers
2/23/2012 11:59:34 am
I don't know but im proud of you.
Reply
abby
2/25/2012 01:32:49 am
from the 22nd of february to two weeks is march 7. 20
Reply
Kris Dalton
2/26/2012 09:32:02 am
1. 36ft x 4 =144ft 2. 3/144=48yds Mr. Travers needs 48yds of fencing to fence in his yard
Reply
Kris Dalton
2/26/2012 09:43:37 am
3. 180-90= 90 90/2= 45 degrees is the measurement for both angles
Reply
KRIS DALTON
2/26/2012 09:50:47 am
4. $17.95+$9.88+$5.40=$33.23 $50- $33.22= $16.77 he is left break that down to a $10 bill a $5 bill a $1 bill 3 quarters and 2 pennies.
Reply
Kris Dalton
2/26/2012 09:51:39 am
5. Your book is due back march 7, 2012 I looked at the calender to figure that out.
Reply
Kris Dalton
2/26/2012 10:07:04 am
6. 20/21= 0.9524 x 100= 95.24% 95.24% of your students participated in the Math Challenge. Now since there is 3 more people that participated in the challenge it's 17/21= 0.8095 x 100= 080.9500- 80.95% of your students participated in the math challenge.
Reply
Mr. Travers
2/26/2012 10:10:18 am
Very good point Kris!
Reply
Mr. Travers
3/3/2012 06:00:53 am
Answer time:
lillith bessette
3/4/2012 12:38:51 am
can you please post some more !
Reply
Makayla
3/5/2012 06:59:47 am
Good Job Guys
Reply
## Leave a Reply. |
## AuthorMr. Travers ## Archives
April 2015
## Categories |